De mooiste stranden van Nederland

Nederland ligt aan zee en heeft een kustlijn van meer dan 450 kilometer. Overal langs deze kust zijn mooie stukken strand te vinden. Dan zijn er de stranden aan de Nederlandse riviermondingen zoals de Oosterschelde en aan de binnenwateren van het IJsselmeer.

Met 450 kilometer kustlijn vindt iedereen zijn favoriete strand.
Veel Nederlandse stranden voeren de blauwe vlag voor netheid en veiligheid.
Bezoek een stadsstrand, bijvoorbeeld in Amsterdam.

Nederland en het strand – ze horen bij elkaar!

In Nederland zijn er veel mooie, fijne zandstranden waar u kunt genieten van de zon of een wandeling kunt maken. En natuurlijk is een strandvakantie altijd een belevenis voor gezinnen met kinderen, maar ook voor hondenbezitters die graag met hun trouwe viervoeter op vakantie willen. In Nederland vind je talloze stranden waar honden welkom zijn. Trouwens: veel van de Nederlandse stranden zijn bekroond met de onderscheiding voor schoon water en veiligheid. De beste voorwaarden voor een strandvakantie! Geniet ’s ochtends van een wandeling op het nog lege strand, geniet van vers gevangen Noordzeevis in een van de vele beachclubs voor de lunch en ontspan daarna op een van de ligbedden die vaak door de strandtentjes worden verhuurd. Ondertussen kunnen de kinderen zich uitleven in het zand. ’s Avonds trekken de strandclubs aan met strandfeesten en livemuziek bij zonsondergang!

Stranden aan zee

In Nederland zijn er ook veel strandgedeelten op veel binnenwateren zoals het IJsselmeer of op de zeearmen in Zeeland. Maar de mooiste, langste en fijnste zandstranden van Nederland liggen aan de Noordzee. Misschien heb je al gehoord van de bekendste badplaatsen van Nederland:

  • Scheveningen is een wijk van Den Haag en biedt in de zomer niet alleen strandleven maar ook bruisend uitgaansleven op het strand in de vele beachclubs.
  • Het heldere strand van Noordwijk strekt zich uit over 13 kilometer. Watersportliefhebbers en paardenliefhebbers kunnen hier – net als in Katwijk – sporten.
  • Het strand van Zandvoort, dat grenst aan Nationaal Park Zuid-Kennemerland, heeft ook fijn zand, is schoon en veilig (bekroond met de blauwe vlag).
  • De provincie Zeeland staat ook bekend om haar lange, fijne zandstranden. Hier vind je populaire badplaatsen als Domburg en Renesse.
  • Op de Noordzee-eilanden wachten niet alleen kilometerslange stranden op vakantiegangers aan de Noordzee, maar ook stranden aan de Waddenzee. Het breedste strand van Europa vind je overigens op het Nederlandse Noordzee-eiland Schiermonnikoog.
  • De Noord-Hollandse badplaatsen Bergen aan Zee en Egmond aan Zee zijn erg populair bij vakantiegangers omdat ze fantastische stranden combineren met een aantrekkelijk achterland dat naast tulpenvelden ook interessante historische plaatsen zoals kaasstad Alkmaar heeft.

Strand en duinen, een typisch Hollandse combinatie!

De hoogste duinen van Nederland (meer dan 50 m hoog!) vind je in Schoorl in Noord-Holland en op het strand van Zoutelande in Zeeland. Het natuurgebied bij Westenschouwen, Zeeland, heeft de eenzaamste duinen en mooiste stranden. Het witste strand van Nederland ligt daarentegen bij Cadzand in de zuidelijke provincie Zeeland. Daar kun je zelfs fossiele haaientanden ontdekken in het poederachtige zand! Wil je feesten, dansen en feesten op het strand, dan moet je naar Bloemendaal aan Zee. In deze Noord-Hollandse badplaats worden in de zomer grote strandfeesten georganiseerd.

Tip voor fijnproevers: Bezoek de mooiste strandpaviljoens op het Nederlandse strand of laat je verwennen door sterrenchefs op het strand!

Scroll naar boven